Спартански битки!

25.05.2018 0 Comment(s)

Няма да говорим за историята в Древна Спарта,нито за филма “300” и великите спартанци.Въпреки че по всяка вероятност именно тяхната смелост и легендарна издръжливост, са вдъхновението на съвременните “Спартански състезания”.

 

Спартански състезания?Съвременни?ДА!

 

Тези съвременни битки набират все по-голяма и мащабна популярност в държави като Канада,Австралия,Южна Корея…вече и в някои европейски страни... И ние решихме да Ви разкажем малко повече за “SPARTAN RACE”.

 

 

Първото такова състезание е проведено през 2010 година в град Уистин(Върмонт).

През 2013 година спортния гигант Рийбок става спонсор,a състезанията са преименувани на “Reebok Spartan Race Series”.

 

В какво се състоят Спартанските състезания(Spartan Race)? Те са разделени на няколко серии с различни степени на изпитание.

Спартан спринт(Spartan Sprint), Супер Спартан(Super Spartan),Спартански Звяр(Spartan Beast) и Ултра Звяр(Ultra Beast).

Някои от тези състезания могат да бъдат проведени на военни бази или в зимни условия, а участието в тях може да бъде индивидуално или отборно.

 

Най-късата дистанция за преодоляване е така наречения – Спартан спринт(Spartan Sprint). В който се изминава разстоянието от 3км с поставени около 20 препятствия по трасето.

 

При Супер Спартан(Super Spartan), състезателите трябва да преодолеят 8 километрово трасе с поставени приблизително 25 препятствия.

 

По-смелите ентусиасти могат да изпитат своята воля и издържливост в Спартанския звяр(Spartan Beast).

За преодоляването му ще ги очакват 13 мили и цели 30 препятствия.

 

А за тези,които се чувстват по-подготвени,за това предизвикателство на физическите и волеви качества е създаден Ултра Звяр(Ultra Beast) или 26 мили, в които се преодоляват около 60 препятствия.

 

 

И като говорим за препятствия,препятствия..Какви точно са тези препятствия?

Отговора е: Като,за спартанци! Те могат да се различават при всяко състезание,като най-често срещаните са:

 

Катерене по бодлива тел, пълзене в кал, преодоляване на различни по степен на сложност стени, изкачване на въже,преминаване през различни тесни отвори,носене на тежки предмети,хвърляне на копие,спускане по стръмни наклони, са само част от приключенията, които ще очакват всички участници по трасето.

 

И разбира се всяко усилие трябва да бъде възнаградено.Освен стандартния медал,който получава всеки успешно финиширал състезател, той получава и парче от по-големия медал-“Spartan Trifecta”,който може да получи в пълен вид, едва ако е успял да преодолее всички спартански серии в една календарна година!

 

 

Естествено не са пренебрегнати и малките смели състезатели,които могат да премерят сили в различни възрастови групи,в състезания с различна степен на трудност.

 

Освен всички изброените до тук състезания през 2016 година своя дебют направи и серията – “Honor”.

Където право на участие имат всички ветерани и настоящи военни.

Ежегодно също така се провеждат и Световни спартански шампионати.

 

И ако трябва да обобщим,какво представлява “Spartan Race” – той е истински тест за воля в съвременния свят!

Етикети: reebok spartan race

Leave a Comment