На гости в планината!

07.08.2018 0 Comment(s)

Край на проливните дъждове!Времето навън става все по-горещо и това е само още един повод да грабнем раниците и да избягаме в красивата,прохладна гора. 
Сезонът определено е в разгара си и не са малко хората,които избират очарователната магия на планината пред необятното море. 


Дали ще изберем туристическата раница или плажната чанта важното е да прекараме едно лято наситено с положителни емоции и безброй усмивки. 


И все пак да бъдем внимателни със скритите рискове,които крие всяко едно от тези така приятни начинания. 
Ако все пак сте избрали планината и сте начинаещи ще се опитаме да ви дадем малко полезни съвети, за да сте по-подготвени в планината.

Като за начало не забравяйте да проверите какви ще са метеорологичните условия в планината за периода,в който сте планирали да сте сред природата,защото планината може да бъде не само красиво,но и доста опасно място!
След като сме проверили времето и то обещава много слънчице и приятни емоции нека планираме маршрута си предварително в планината не бива да се движим на случаен принцип все пак не сме в мола  


България е страна с изобилие от красиви места,които си заслужава да се видят и избора може да се окаже доста дълъг  Идеи за красиви кътчета,които си заслужава да се посетят може да очаквате в следващия ни пост
 

Преди да обърнем специално внимание на екипировката нека ви подсетим,че макар да не сме на плажа и в планината слънцето може да бъде доста коварно за това не забравяйте слънце защитния си крем!


И към детайлите в екипировката.

 

Шапката или кърпата за глава,както и слънчевите очила,също са сред задължителните аксесоари в планината. 


Дрехите - независимо какво казват метеоролозите трябва да сте подготвени и за най-лошият вариант - Както казват по-опитните от нас "В планината никога не се знае!"


Ако сме решили да прекараме по-дълго време в планината,колкото и тен да събираме през деня хубаво е да сме подготвени и с дълги,топли термо дрехи.


Дъждобрана е доста лек и няма да натежи много,а в същото време може да се окаже много полезен ако времето се намръщи и реши да завали. 

 

Да не забравяме,че планината е дом на много животинки и едни високи чорапки в този период на година са просто задължителни,за да предпазим краката си от неволни ухапвания. 


Обувките определено заслужават специално внимание! Терена в планината е доста разнообразен и непредсказуем. От мека и равна тревичка може да се озовем в каменист неравен терен и туко виж се наложило да преминем през някое кално планинско ручейче.


За това със сигурност трябва да заложим на обувки с водоустйчиво покритие.Добре е дизайна да бъде по-висок,покриващ глезена,за да го държи стабилно при евентуално подхлъзване не бива да си позволяваме лукса да стъпим на криво! 

Подметка с отлично ниво на сцепление, за да преодоляваме с лекота неравните терени.
Междинна подметка с пяна и анатомичен дизайн,който приляга към формата на ходилото,както и лесно почистваща се повърхност (когато преминете през кален терен) са само част от предимствата предлагащи ни се от актуалните туристически модели.


Наистина е изключително важно да изберем удобен модел обувки,защото няма по-неприятно нещо да ходим дълго време сред красивата природа и да не можем да се насладим на преживяването заради неудобните обувки. За това горещо ви препоръчваме да се погрижите за себе си и да се спрете на специализирана за дейността обувка!

 


Раниците са не по-малко важна част от нашата екипировка,но за тях може да прочетете в друг наш пост (https://goo.gl/fKePUc).


Хубаво е да обърнем нужното внимание и на храната.В планината специалистите се спират на калорична,но лека храна,която да набави необходимите калории и същевременно да не бъде тежък товар в раницата ни.

 

Не забравяйте да поемате и достатъчно течности.В горещините този пропуск може да се окаже доста опасен! 

И не на последно място - заредете телефоните и грабвайте селфи стиковете за да запаметите летните емоции и красивите места,които ви очакват! А ние ви пожелаваме приятно пребиваване в планината! :)

Leave a Comment